Jump to content


Photo

Sharan Interior Lights/lights On Buzzer


  • Please log in to reply
22 replies to this topic

#1 bigmac161

bigmac161

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 20 posts

Posted 29 October 2007 - 08:34 PM

Hi everyone i have a VW Sharan GL 96 and ever since ive had it ive had problems with

1.No lights on buzzer

2.Interior lights work when i take keys out of ignition but if i open car doors they don't work

I'm not sure what fuses to look at or relays so if anyone could help i would be extremely grateful as ive left my lights on 3 times now lol and when i get up in the morning its quite dark and i cant see a thing inside unless i turn on the interior light !

#2 bigmac161

bigmac161

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 20 posts

Posted 29 October 2007 - 08:43 PM

Sorry theres a couple more questions i couldnt edit my previous post :wub:

Some times when i first open my car the boot opens,i get in drive about then i go to open the boot hey presto its locked !!


Plus can i add a keyfob to this sharan as i haven't got one or does it need a sensor ?

#3 big_kev

big_kev

    Eternally ultimate Member

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3177 posts

Posted 29 October 2007 - 09:06 PM

I would suspect the switch or wiring to at the drivers door as this would affect both your lights on buzzer and interior lights.
1998 R reg 1.9TDi Ghia X AHU

Got a problem -
Posted Image <<< Click



Forum Love God and all round moral guardian.

Everyone is entitled to their own opinion. It's just that mine is right
- or so I am lead to believe by the voices in my head!

.
11 reg zafira,the ultimate ZAFFY BOY.

#4 NikpV

NikpV

    Technical Moderator

  • Moderator
  • 4692 posts

Posted 29 October 2007 - 09:38 PM

Some times when i first open my car the boot opens,i get in drive about then i go to open the boot hey presto its locked !!


the boot will lock after you have driven for a while, unless you open the drivers door (or passengers IIRC) which will unlock it, some sort of security measure to stop scum opening your boot at the lights, hold up in traffic and nicking things
(º.¸(¨*·.¸ ¸.*¨)¸·º)
<<.·°·.. NIK .·°·.>>
(¸·º(¸.·¨* *¨·.¸)º.¸)

Mk2 Galaxy 1.9Tdi 2001 Ghia
Posted Image Put your car details in your Signature * Got a problem - Posted Image <<< Click there (Mk1 & 2)

#5 bigmac161

bigmac161

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 20 posts

Posted 29 October 2007 - 10:46 PM

Many thanks will check my door tomorrow :wub:

What about added remote central locking is it possible ? have i already got it but need a fob ?

#6 bigmac161

bigmac161

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 20 posts

Posted 30 October 2007 - 01:40 PM

Right update when i unlock my doors all lights come on,but if i leave the car unlocked and open my doors (all doors) no interior lights come on ! so i checked door switches and wiring to doors (no broken wires) all are ok accept the rear nearside door the switch is broken! (would this stop it working) ive also tried swapping them to the drivers door still not working ! and the lights buzzer still dont work any other ideas ?

#7 MadBaz

MadBaz

    Super Member

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 573 posts
Garage View Garage

Posted 30 October 2007 - 07:34 PM

Right update when i unlock my doors all lights come on,but if i leave the car unlocked and open my doors (all doors) no interior lights come on ! so i checked door switches and wiring to doors (no broken wires) all are ok accept the rear nearside door the switch is broken! (would this stop it working) ive also tried swapping them to the drivers door still not working ! and the lights buzzer still dont work any other ideas ?


Unlocking will activate lights (controlled by c/l module) but if they don't come on when doors opened (controlled by door ajar switch to ground) then fuses or relay/buzzer (it's a combined unit) is at fault.

Fuses 7 & 8 (5amp) should power the relay/buzzer (H9, bottom row 3rd from left) available from VW/Frauds. If fuses are ok then replace buzzer/relay and your prob should be cured.

PS I did a post on adding remote C/L HERE

Edited by MadBaz, 30 October 2007 - 07:38 PM.

I've now got an '02, 115 ps, manual, Ghia in this colour

TO DO LIST:

Air con, o ring & recharge **done**
Spare wheel & winch **Sorted** �70 off ebay
Badges
Tow Bar **DONE**
Parking sensor x2 **DONE**
7 day heater timer now installed. **TOASTY**
Exhaust needs TLC **Now replaced**
Find that annoying rattle under the dash :(

My other car is a 480 bhp VOLVO in this colour!

#8 bigmac161

bigmac161

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 20 posts

Posted 30 October 2007 - 09:06 PM

Many thanks could you tell me where the buzzer/relay is or what number : :angry2:

its ok i'm a noob is this it (H9, bottom row 3rd from left)

Edited by bigmac161, 30 October 2007 - 09:13 PM.


#9 bigmac161

bigmac161

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 20 posts

Posted 02 November 2007 - 12:30 PM

Hello me again lol

Ive just fitted a new relay still no joy :o no lights on buzzer and no interior lights when i open doors
ive checked wiring again and fuses they are all ok !
Ive noticed that when i open my boot the icon telling me my boots open on my cluster/instrument panel is lit in red,if i open any other doors rear or front there's no icon saying these doors are open
So is it possible all my door switches are knackerd or is there another fuse or relay that i'm missing ;)

I feel i'm being right pain on these forums but any help would be really appreciated :wub:

#10 MadBaz

MadBaz

    Super Member

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 573 posts
Garage View Garage

Posted 02 November 2007 - 05:23 PM

I feel i'm being right pain on these forums but any help would be really appreciated :wub:



Your not a pain, I consider working thru the Haynes and TIS wiring diagrams (one does not correlate to the other) a challenge, I must admit though I'm a little stumped on this one though :19: , still looking and scratching head.
I've now got an '02, 115 ps, manual, Ghia in this colour

TO DO LIST:

Air con, o ring & recharge **done**
Spare wheel & winch **Sorted** �70 off ebay
Badges
Tow Bar **DONE**
Parking sensor x2 **DONE**
7 day heater timer now installed. **TOASTY**
Exhaust needs TLC **Now replaced**
Find that annoying rattle under the dash :(

My other car is a 480 bhp VOLVO in this colour!

#11 gregers

gregers

    Eternally ultimate Member

  • Moderator
  • 5650 posts

Posted 02 November 2007 - 05:58 PM

could you not test the door switches,im sure if you remove the switches and bridge the wires then the lights should work?but are you absolutely certain that the wires in the door pillars are not broken?

ford smax tdci titanium 2008.with convers+dash board.

LEXUS IS 200 SE NAVIGATOR 2005.aka Lexi Boi NOW SOLD.

GALAXY GHIA 1.9TDI(115BHP)2003 now sold.

also driving 63 reg vw tiguan tdi blue-motion in stunning white.



RIP DAD,21/12/10 :(


#12 bigmac161

bigmac161

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 20 posts

Posted 02 November 2007 - 06:32 PM

As far as i can tell the wires are not broken ive checked each one at the switch and they seem fine,i will check tomorrow about bridging the wires together to see if the interior lights come on
Just seems strange that my door warning lights dont come on on the dash but the boot one does' so either all my door switches are broken or a fuse or relays gone

#13 MadBaz

MadBaz

    Super Member

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 573 posts
Garage View Garage

Posted 02 November 2007 - 09:55 PM

Just thinking out loud....
Boot is on a separate circuit and doesn't operate overhead interior lights
Door switches go to ground ie when switch is closed (door open) circuit is complete therefore all 4 switches would have to be faulty and this is unlikely. as is wiring in door pillar coming adrift.

And after studying Hayne and TIS for a long while I just don't know?

Haynes makes reference to fuses 53 and 55 also to the accessory delay relay and delayed interior light relay, but I don't know where these are (part of c/l module? im sure theres a click from under seat when interior lights time out. iirc there are some fuses & relays behind binnacle near ecu which is where (TIS says) the relevant connectors should be) and failure of these relays or fuses shouldn't let the boot lights come on.

TIS is just too simplefied, or theres a lot missing!

Can't be a loose earth, or can it?

BigMac does your clock work ok?
Do the lights come on if you switch them on?
Do you have any courtesy lights ie footwells or door entry? do they come on when boot is opened?
Does the glove box light work?
I've now got an '02, 115 ps, manual, Ghia in this colour

TO DO LIST:

Air con, o ring & recharge **done**
Spare wheel & winch **Sorted** �70 off ebay
Badges
Tow Bar **DONE**
Parking sensor x2 **DONE**
7 day heater timer now installed. **TOASTY**
Exhaust needs TLC **Now replaced**
Find that annoying rattle under the dash :(

My other car is a 480 bhp VOLVO in this colour!

#14 bigmac161

bigmac161

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 20 posts

Posted 02 November 2007 - 10:05 PM

BigMac does your clock work ok?
Do the lights come on if you switch them on?
Do you have any courtesy lights ie footwells or door entry? do they come on when boot is opened?
Does the glove box light work?



Clock works fine
yes
yes i have footwell and door entry lights but they only come on when key is removed or when i open doors with key not when i open boot or any other door without use of key
yes

to add to this if i open the boot the boot interior lights work in the boot but interior lights and footwell lights in the rear and front dont work

Edited by bigmac161, 02 November 2007 - 10:17 PM.


#15 MadBaz

MadBaz

    Super Member

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 573 posts
Garage View Garage

Posted 02 November 2007 - 10:23 PM

Oh bugger, I'm lost on this now, when you've got chance could you take a door switch apart and connect the brown/yellow wire to ground, lights should come on (if they don't then it's another part of circuit eliminated), also if you do the same with the black/white wire the door ajar warning should work (or not)? do this on drivers door and one of the other doors.
I've now got an '02, 115 ps, manual, Ghia in this colour

TO DO LIST:

Air con, o ring & recharge **done**
Spare wheel & winch **Sorted** �70 off ebay
Badges
Tow Bar **DONE**
Parking sensor x2 **DONE**
7 day heater timer now installed. **TOASTY**
Exhaust needs TLC **Now replaced**
Find that annoying rattle under the dash :(

My other car is a 480 bhp VOLVO in this colour!

#16 bigmac161

bigmac161

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 20 posts

Posted 02 November 2007 - 10:24 PM

Thanks for all your help btw

This is a bit strange tbh door warning open lights on the dash only work for boot and not doors
No interior lights or lights on buzzer
But boot interior lights work ok and if i turn each interior light on manually they all work

#17 MadBaz

MadBaz

    Super Member

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 573 posts
Garage View Garage

Posted 02 November 2007 - 10:29 PM

I need to lie down, brain hurting, up at 5.30 tomorrow, will have a look at mine in afternoon 2 c if i can replicate fault.

Edited by MadBaz, 02 November 2007 - 10:30 PM.

I've now got an '02, 115 ps, manual, Ghia in this colour

TO DO LIST:

Air con, o ring & recharge **done**
Spare wheel & winch **Sorted** �70 off ebay
Badges
Tow Bar **DONE**
Parking sensor x2 **DONE**
7 day heater timer now installed. **TOASTY**
Exhaust needs TLC **Now replaced**
Find that annoying rattle under the dash :(

My other car is a 480 bhp VOLVO in this colour!

#18 bigmac161

bigmac161

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 20 posts

Posted 03 November 2007 - 12:18 PM

Right checked this morning i bridged the wires to earth on the door switch brown/black to earth interior lights come on brown/blue to earth door ajar light on dash comes on and buzzer works when lights left on tried the same on rear door works the same

now is this good news as it seems my switches are at fault or is there a bigger problem

#19 mk2vr6

mk2vr6

    Super Member

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 937 posts

Posted 03 November 2007 - 01:23 PM

looks like you have lost the ground connection? the switches are double pole, two feeds but they share a common ground IIRC? tap into the ground wire for one of the switches, make it off to a good grounding point, replace the switch and see if the lights/dash display comes on?
"I choose to live my life to a different tune of music, one which is not censored or wrapped up so much with a blanket of over regulation, Health and Safety gone mad (because these days it has), fear and blind compliance to anything you are told to do.. a blanket so thick, that you no longer can hear the music. If I'm injured, you'll hear me blaming only one person.. myself. It's acceptance of personal responsibility for my actions... a quality that's very much lacking in society these days."

RIP Downfallen09 climb high fly free

Posted Image

#20 bigmac161

bigmac161

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 20 posts

Posted 03 November 2007 - 01:55 PM

looks like you have lost the ground connection? the switches are double pole, two feeds but they share a common ground IIRC? tap into the ground wire for one of the switches, make it off to a good grounding point, replace the switch and see if the lights/dash display comes on?


Right ive tapped into middle brown and earthed it to a earthing point and nothing happens !
so i tapped into the other wires and earthed them lights and warning lights work,so it looks like the middle brown/earth is ok as ive tapped a wire from the brown/black to this wire and my lights come on so it is earthing....

So its looking more and more like all my door switches are gone :blink: tbh this is very strange maybe 1 or 2 but all 4 switches gone :P