Jump to content


Great value Unlimited Broadband from an award winning provider

Photo
- - - - -

Brake Pad Wear Sensor Wiring


  • Please log in to reply
No replies to this topic

#1 Audiman

Audiman

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 102 posts

Posted 23 October 2018 - 05:53 PM

Guys this may sound like a stupid question -  Where the the wiring go from the brake pad sensor ( brake pads to the strut clip, then from the strut clip to ?????).

 

I've got a Galaxy TDI Zetec - I've recently done the front suspension struts, but I cannot find what I've done with wiring for the brake pad sensor.

I can see that the wiring from the brake pads goes to a clip on the strut. I seem to have lost the other end (ie from the clip to the computer).

 

Ether I unplugged it or tucked it away - dohhhhhh ?

 



#2 Audiman

Audiman

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 102 posts

Posted 23 October 2018 - 08:02 PM

I know what happened - I'd purchased a secondhand nearside hub unit from a Galaxy 2.3 Petrol thinking it would be the same as a Galaxy 1.9 TD Zetec model.

The Galaxy 2.3 petrol unit came with the cabling, so I thought I'd use the same cabling.

 

When I installed the new struts and the Galaxy 2.3 Petrol hub -  there was nothing to attach the brake wear sensor cabling.The 2.3 Petrol unit only had the ABS cable where as the 1.9 TD Zetec has one cable that splits into two - one for ABS and one for brake wear sensor.

 

Problem resolved.

 

Now I think the hub splines are different on a 2.3 Petrol compared to a 1.9TD.

 

Can someone confirm that's the case ?

 

 



#3 Audiman

Audiman

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 102 posts

Posted 24 October 2018 - 09:05 PM

Just confirmed it - petrol spilnes and diesel splines on the hubs are the same.

Removed the ABS sensor and cabing -  had to drill it out due to corrosion.

Inserted old wiring from TDI with split cables for ABS and brake pad wear sensor.

 

All good now - happy days



#4 BrianH

BrianH

    Super advanced Member

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 1,161 posts

Posted 25 October 2018 - 07:39 PM

Unfortunately given the software problems here not many people visit anymore, most have migrated to the other forum for the Galaxy where there is a lot more traffic.



#5 Audiman

Audiman

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 102 posts

Posted 28 October 2018 - 10:51 PM

BrianH - what forum is that ?



#6 BrianH

BrianH

    Super advanced Member

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 1,161 posts

Posted 29 October 2018 - 09:54 PM

https://www.fordmpv.com